Heb je last van wespen? Dan heb je mogelijks een wespennest in of in de buurt van je huis. Voor het verdelgen van een wespennest kan je beroep doen op de brandweer of op een private professionele verdelger.

Brandweer: via het loket van hulpverleningszone Meetjesland kan je een aanvraag tot verdelging doen. De kostprijs voor het verdelgen van een gewone wespennest bedraagt € 49.

Private professionele verdelger: op www.wespennest.vlaanderen kan je de contactgegevens van een professionele verdelger in de regio opzoeken. Zij hanteren meestal dezelfde prijzen.

Moeten we elk wespennest laten verdelgen?

Nee, in tegendeel. Het klinkt misschien raar maar wespen zijn onze bondgenoten.

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt ervoor dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze enorm veel huisvliegen en muggen vangen.

Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten? Het antwoord hierop is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen. Word je gestoken en zie je een allergische reactie? Bel dan meteen 112! 

Interessant weetje

Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Hier zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid.

Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om extern te zoeken naar zoetigheden. Waaronder onze zoete lekkernijen.  

Alle beestjes op een rij

Een wesp is geen bij en is geen hoornaar

Een beknopt overzicht met het verschil tussen wespen, bijen, zweefvliegen en hoornaars wordt mooi weergegeven in de Wespenfolder. Deze kan je onderaan deze pagina raadplegen. Je vindt er ook meer gedetailleerde informatie en fotomateriaal.

Bekijk hier de Wespenfolder

Klik hier voor meer informatie over de Aziatische Hoornaar

Contact