Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds 2017 voorkomt in Vlaanderen. Doordat ze geen natuurlijke vijanden heeft in onze regio, verspreid de soort zich snel over West-Europa.

Koop een selectieve voorjaarsval (lokval) voor Aziatische Hoornaars aan het onthaal van de Dienst Openbaar Domein tijdens de openingsuren.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar wordt gekenmerkt door de duidelijk gele poten en één brede gele ring op het achterlijf. Voor meer gedetailleerde informatie kan je terecht op vespawatch.be/identificatie.

Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

Europese vs. Aziatische hoornaar

Nesten van Aziatische hoornaars

De voorjaarsnesten van Aziatische hoornaars beginnen bolvormig en groeien uit tot een grootte van een kleine voetbal. Ze hebben een ingang aan de onderkant en hangen meestal op een beschutte plek, zoals in een schuur, veranda, tuinhuis of houtopslag, op een beperkte hoogte om zich te beschermen tegen wind en regen.

Vanaf de zomer bouwt de Aziatische hoornaar een nieuw nest, meestal hoog in een boomtop. Dit zomernest kan tot wel 1 meter groot worden en heeft een ingang aan de zijkant. Soms komen deze ook voor in hagen of nabij gebouwen. Gedurende de zomer en herfst is het nest actief, en je zult hoornaars van en naar het nest zien vliegen. Ze kunnen agressief reageren als hun omgeving wordt verstoord, dus het is belangrijk om altijd minimaal 5 meter afstand te houden voor je veiligheid.

Moeten we elk nest van de Aziatische hoornaar verdelgen?

Ja! De Aziatische hoornaar is sinds 2017 in ons land een invasieve exoot die bestreden moet worden.

Dit is nodig omdat de hoornaar onze inheemse insecten, zoals bijen, wespen en vliegen, aanvalt. Hierbij wordt tot 15 kilogram insecten per jaar per nest verorberd. Dit bedreigt zowel de biodiversiteit als de bestuiving van landbouwgewassen. De hoornaar heeft een sterke voorkeur voor honingbijen, wat een groot probleem kan zijn voor de imkers in ons land. Als onze bestuivende insecten, die essentieel zijn voor de voedselproductie, verdwijnen, kan dit de biodiversiteit en ons voedselsysteem ernstig in gevaar brengen. Bovendien zijn Aziatische hoornaars agressief wanneer hun gebied wordt verstoord.

Daarom heeft de overheid, samen met andere instanties, een plan opgemaakt om de verdere uitbreiding zoveel mogelijk af te remmen. Dit plan kan alleen maar slagen met de hulp van iedereen. Daarom vragen we jullie om tijdig meldingen door te geven via vespawatch.be meldingen door te geven.

Gratis verdelgen van Aziatische hoornaars

Lokaal bestuur Maldegem stapt in op het gecoördineerd plan van aanpak voor de bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar in samenwerking met RATO vzw. De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis.

Spot je een nest vlakbij menselijke activiteit?

Meld het hier bij Brandweerzone Meetjesland

Deze nesten houden een acuut steekrisico in ( dicht bij voordeuren, terrassen, speelplaatsen…) en worden best zo snel mogelijk verwijderd. Dit kan via de website van Brandweerzone Meetjesland of telefonisch via 09 391 10 20.

Spot je een nest ver weg van menselijke activiteit?

Meld het hier bij Vespa-Watch

Na bevestiging via Vespa-Watch dat het effectief over Aziatische hoornaars gaat, zal RATO vzw een afspraak met je maken voor de bestrijding.

In bepaalde gevallen is bestrijding niet altijd mogelijk omdat het nest bijvoorbeeld te hoog hangt.

Opgelet! Bestrijd een nest nooit zelf! In gevaarlijke, levensbedreigende situaties neem je best contact op met de brandweer (bel 112).

Koop een selectieve voorjaarval (lokval)

Toch kan jij ook helpen met het tegengaan van Aziatische hoornaars. Kom langs aan het onthaal van de dienst openbaar domein (Bloemestraat 45) en koop voor €10 een selectieve voorjaarsval en draag je steentje bij.

Vanuit het lokaal bestuur voorzien we een 100-tal selectieve voorjaarsvallen die je in de maanden maart, april en mei kan gebruiken. Je kan deze kopen aan het onthaal van de dienst openbaar domein (Bloemestraat 45) tijdens de openingsuren. Per adres kan je één exemplaar kopen.

Hoe gebruik je een selectieve voorjaarsval (lokval)?

  1. Plaats de lokval op ongeveer 1,5 meter hoogte, bij voorkeur in de buurt van water, tussen 1 maart en 31 mei. Na deze periode verdwijnen de koninginnen en kunnen de vallen worden verwijderd.
  2. Controleer de val dagelijks op Aziatische hoornaars en laat overige vangst vrij.
  3. Vang je een Aziatische hoornaar? Plaats de val 10 minuten in de diepvries of 30 minuten in de koelkast om de hoornaar te verdoven, en verwijder de bijvangst.
  4. Leeg de val en plaats ze opnieuw op de voorziene plaats.
  5. Als lokstof kun je gemakkelijk en goedkoop zelf een mengsel maken op basis van suikers die een energie bron zijn voor insecten. Bijvoorbeeld: meng 1/3 blond bier, 1/3 zoete witte wijn, en 1/3 suikerhoudende siroop. Voeg een spons of watten toe om verdrinking te voorkomen. Vervang de lokstof om de 3 weken of na elke bevriezing. Voeg extra alcohol toe bij veel bijen of wespen.
  6. Gebruik de app Obsidentify om de vangst te identificeren.
  7. Meld je vangsten via MijnTuinlab.

Een wesp is geen bij en is geen hoornaar

Een beknopt overzicht met het verschil tussen wespen, bijen, zweefvliegen en hoornaars wordt mooi weergegeven in de Wespenfolder. Deze kan je onderaan deze pagina raadplegen. Je vindt er ook meer gedetailleerde informatie en fotomateriaal.

Bekijk hier de Wespenfolder.

Klik hier voor meer informatie over wespen en bijen.

Contact