Unieke archeologische vondst in Maldegem

28
jun
2024

Oudste bouwtekening van Vlaanderen ontdekt op het bedrijventerrein De Campagne

Samen met streekintercommunale Veneco zijn we volop bezig met de realisatie van het nieuwe bedrijventerrein ‘De Campagne’. Dit terrein wordt gefaseerd onderzocht door een team van archeologen alvorens de nieuwe bedrijven er zich kunnen vestigen. Recent brachten deze archeologische opgravingen een wel zeer unieke vondst naar boven!

Waterput uit 1041 onthult indrukwekkende vondst

Tijdens de studie van de houten planken uit één van de waterputten deden de archeologen van BAAC Vlaanderen een uitzonderlijke ontdekking. Eén van de stukken, die dienden als beschoeiing van de waterput, vertoonde een unieke concept-tekening van een huis. Het gaat om mogelijks de vroegste bouwschets van Vlaanderen en zelfs van West-Europa.


(c) BAAC

Bouwschets werpt nieuw licht op historische constructiemethodes

Opvallend is hoe de bouwschets een systematisch bouwconcept voor volmiddeleeuwse houten huizen laat zien. Archeologen vinden doorgaans enkel informatie over de plattegrond aan de hand van grondverkleuringen op de plaats waar ooit houten pijlers stonden.

Tot nu toe was er slechts een vermoeden van het bouwconcept. De ontdekking van de bouwtekening bevestigt niet alleen het gebruik van dit concept maar stuurt het ook bij.


(c) Yannick De Smet

De tekening toont een houtgebinte met de samenstelling en de verhoudingen van houten balken voor dak en wanden tot en met de funderingen. Het fungeerde als document van kennis en ervaring in het bouwen van dergelijke imposante houten constructies.

Het is uiterst zeldzaam dat archeologen een zelf gevonden iconografische bron kunnen hanteren om de gevonden resten ook in opstand en dus visueel te interpreteren.

Uiteraard reikt de invloed van deze unieke bron veel verder dan de grenzen van Maldegem: de informatie levert een belangrijke bijdrage aan de studie van middeleeuwse rurale houtbouwen in het middeleeuwse Graafschap Vlaanderen en bij uitbreiding ook in de rest van de Lage Landen tijdens die periode. Het biedt onderzoekers waardevolle inzichten in enkele belangrijke technische details uit de Middeleeuwen. Het laat hen toe om na te denken over de architecturale processen die aan de totstandkoming van dit bouwconcept vooraf gingen.

Toekomstige conservatie

Op dit moment wordt de plank verder onderzocht, nauwkeurig gedateerd. De plank is gescand en gefotografeerd. Dit kan dienen als basis voor verder onderzoek naar de middeleeuwse gedachtegang achter de bouwtechnieken. Door het unieke karakter zal het stuk ook geconserveerd worden.

De vondsten van de volledige opgraving worden bewaard en tentoongesteld in het Provinciaal Erfgoeddepot in Ename.