Omslagfoto website

Com’post – brieven aan componisten

Op vrijdag 21 maart staan Florestan en Bram voor ons op het podium voor een bijzondere avond vol muziek en verhalen. Met hun talent en passie brengen ze een uniek programma waarin de hobo, vaak minder in de schijnwerpers, een glansrol speelt. Benieuwd hoe de brieven van componisten en persoonlijke verhalen de uitvoering beïnvloeden? Ontdek het zelf en laat je meevoeren door deze indrukwekkende voorstelling!

Hoe hebben jullie de muziekstukken geselecteerd die in het recital te horen zijn?

Florestan: Bram kent bijna het volledige hoborepertoire. Hij koos enkele werken die absoluut niet mochten ontbreken, zoals klassiekers van Bach en Händel, maar ook de tijdloze hit Gabriel’s Oboe van Morricone. Met deze voorstelling willen we de hobo, een instrument dat minder vaak in de schijnwerpers staat, een glansrol geven in de Vlaamse en Brusselse culturele centra.

Bram: Hoewel het repertoire voor hobo niet gigantisch is (zeker in vergelijking met viool, cello of piano), had ik toch l’embarras du choix. Ik heb muziek gekozen die niet alleen prachtig is, maar ook een sterk verhaal heeft.

Florestan: Naast Brams selectie heb ik een pianowerk gekozen dat thematisch aansluit bij de voorstelling. Sommige stukken hebben we ook samen uitgekozen. De muziek sluit altijd aan bij de verhalen en brieven die Maaike doorheen het concert brengt.

Hebben de brieven jullie kijk op de componisten of hun muziek veranderd?

Bram: Tijdens het maakproces stond ik versteld van hoeveel boeiende informatie Maaike in de brieven wist te verwerken. Ondanks mijn jarenlange ervaring in de muziekwereld, heb ik zelf ook nog veel bijgeleerd.

Florestan: Het is fascinerend om te ontdekken hoe componisten die we op een voetstuk plaatsen, ook gewoon mensen waren met onzekerheden, kleine kantjes en problemen die vandaag nog steeds herkenbaar zijn. Thema’s als vriendschap, liefde, liefdesverdriet, rivaliteit tussen broers en zussen, maar ook ziekte en afscheid komen aan bod. De brieven maken deze grote namen menselijker en toegankelijker.

Veranderen de brieven de manier waarop jullie de muziek interpreteren of uitvoeren?

Florestan: Absoluut. Maaike’s levendige vertelstijl zet de toon en beïnvloedt hoe wij spelen. De dramatische opbouw van sommige brieven inspireert ons enorm. Dit voelt echt anders dan een traditioneel recital zonder tekst.

Bram: Ik merk dat Maaike’s woorden ons tijdens de voorstelling daadwerkelijk anders doen spelen. Neem bijvoorbeeld de brief van Anna Magdalena Bach, nog vóór de eerste noot krijg ik al een krop in de keel. Die emotie sijpelt natuurlijk door in de uitvoering.

Wat is voor jullie de grootste uitdaging bij het uitvoeren van deze werken op hobo en piano?

Bram: We staan in deze voorstelling, om regieredenen, vrij ver uit elkaar opgesteld. Dat maakt het samenspel minder vanzelfsprekend. Maar Florestan heeft bijna telepathische gaven, hij voelt perfect aan wat ik wil doen, ondanks de afstand.

Florestan: De balans tussen hobo en piano is altijd een uitdaging. Een vleugelpiano is een krachtig instrument en kan de hobo gemakkelijk overstemmen. Ik moet dus continu alert blijven om Bram niet te verdringen. Daarnaast brengt elke zaal nieuwe akoestische verrassingen mee. Een kerk kan bijvoorbeeld erg galmend zijn, terwijl een cultuurcentrum met balletzeil de klank juist heel droog maakt. Het vraagt telkens wat aanpassingstijd.

Wat mogen we precies verwachten van dat ‘Grotere Verhaal’ dat door de brieven heen zichtbaar wordt?

Florestan: Het is een verhaal dat iedereen vroeg of laat herkent. Dat maakt de voorstelling toegankelijk en zorgt ervoor dat de muziek nog dichter bij de luisteraar komt.

Bram: Maar natuurlijk gaan we niet te veel verklappen, daarvoor moet je net naar de voorstelling komen! ?

Bestel je tickets via Componisten schrijven ook brieven.